Barwniki i konserwanty kontra żywność ekologiczna

Mowa oczywiście o różnego rodzaju barwnikach, środkach konserwujących czy emulgatorach występujących dość powszechnie w artykułach spożywczych. Aby się o tym przekonać, wystarczy spojrzeć na etykietę ulubionego jogurtu, serka czy deseru.



Kilka słów o dodatkach do żywności



Z reguły im bardziej przetworzony produkt, tym więcej sławetnych „E” w jego składzie. Oczywiście nie doznamy ciężkiego uszczerbku na zdrowiu po zjedzeniu chipsów czy chińskiej zupki. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre z substancji dodawanych do pokarmów mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z białkami czy nadmiernie utleniać witaminy, powodując szereg nieprzyjemnych dolegliwości i problemów zdrowotnych, takich jak na przykład: bóle głowy, zmiany skórne, wzdęcia, mdłości. „Ulepszaczy” powinni szczególnie unikać alergicy, astmatycy, osoby starsze oraz dzieci.



Zadbaj o zdrowie i zainwestuj w żywność typu bio



Nasuwa się pytanie: jak zadbać o swoje zdrowie i uchronić się przed niekorzystnym wpływem „poprawiaczy smaku”? Odpowiedź jest prosta: kupować ekologiczne półprodukty i samodzielnie przyrządzać posiłki. Z mąki żytniej typu bio możemy upiec pyszny chleb, a pasty warzywne świetnie nadają się do kanapek. Sprawdź w sklepie: http://www.owocowyswiat.pl/kategoria-zytnie-65.html



Owocowy Świat
Przyjaciół Żołnierza 4
71-670 Szczecin
tel. 500 224 998

10 wpis

24 wpis

13 wpis

20 wpis

6 wpis